AZ ENDOMETRIÓZISRÓL…

Az utóbbi időben egyre többen kérdeznek minket az endometriózis tüneteiről, kezeléséről, de legfőképp arról, hogy állhat-e a betegség a kínzóan görcsös mensesek, megmagyarázhatatlan alhasi panaszok mögött.
A válasz sajnos igen, de kezdjük az elejéről…
Endometriózisról akkor beszélünk, ha méhnyálkahártya sejtek, melyek normál esetben a méh belsejében helyezkednek el, valamilyen oknál fogva a méh üregén kívül is előfordulnak. A kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya sejtek is követik a normális ciklus változásait, így belőlük menzeszkor véres váladék ürül, amely viszont nem tud a hüvely felé távozni, így súlyos panaszokat és elváltozásokat okozhat. A betegség bár jóindulatú, de számos szempontból rosszindulatú folyamatokra hasonlít a viselkedése, terjedése.
A tünetek között leggyakrabban a megmagyarázhatatlan kismedencei fájdalom, a nagyon görcsös menzeszek, illetve a meddőség áll, de mivel endometriózis szinte bárhol kialakulhat a szervezetben, a tünetek roppant változatosak is lehetnek.
Ha felmerül az endometriózis gyanúja, először képalkotó (ultrahang, MR) vizsgálatokat illetve laborvizsgálatot végzünk. A pontos diagnózist szövettani eredmény birtokában mondhatjuk ki.
Az endometriózis műtéttel gyógyítható, mely során eltávolítjuk a beteg területeket. A betegség kiújulásátnak megelőzése érdekében a műtét után általában gyógyszeres kezelést alkalmazunk.
Sajnos nem ritka, hogy az akár évek óta súlyos panaszokkal élő betegnél csak akkor derül fény az endomertiózisra, mikor az már súlyos fokú és csak kiterjedtebb műtéti beavatkozással orvosolható. Így a fenti panaszokkal érdemes mihamarabb felkeresni nőgyógyászát, hiszen ez segíthet a betegség időben történő felismerésében, és megfelelő kezelésében.

Leave a comment